“Ο Μικρος Πρίγκιπας” Εξυπερύ

Ο Μικρός Πρίγκιπας
Antoine de Saint Exupery
2007
Πρώτη Παράσταση: Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου

2007-Ο-Μικρός-Πρίγκιπας-200x300

Η παράσταση στηρίζεται σε κάποιες αναφορές της Κονσουέλο, της αγαπημένης συντρόφου του συγγραφέα. Είχαν φτιάξει μαζί στη σοφίτα τους το “σπίτι του μικρού πρίγκιπα”.
Σ’ αυτή τη μικρή σοφίτα, ανάμεσα στα σεντούκια στα σχέδια και στις κρυψώνες των δικών μας προσωπικών βιωμάτων, προσπαθήσαμε να βρούμε τους θησαυρούς αυτού του θαρραλέου, γοητευτικού και ονειροπόλου πιλότου του ονείρου και της ποίησης.
Ό Εξυπερύ έλεγε στην αγαπημένη του «το τριαντάφυλλο είσαι εσύ, ένα ασθματικό κομψό ζηλιάρικο και ανυπόφορο πλάσμα της φαντασίας. Ίσως δεν έμαθα ποτέ να σε φροντίζω αλλά πάντα σε έβρισκα όμορφη» Ο μικρός πρίγκιπας που ψάχνει να γνωρίσει τους ανθρώπους είναι το παρελθόν του Εξυπερύ.
Ξαναδουλεύοντας το μικρό πρίγκιπα μετά από 15 χρόνια, που είχα κάνει μια πρώτη προσέγγιση στο έργο του Εξυπερύ, καταλήγω ξανά στο ότι:
Είναι ένα φιλοσοφικό παραμύθι και ως τέτοιο έχει πολλά επίπεδα ανάγνωσης. Δεν είναι ακριβώς παιδικό, ο ίδιος όμως ήταν σίγουρος ότι μπορούσαν τα παιδιά να καταλάβουν, ή καλύτερα να διαισθανθούν, όλα εκείνα που ταλανίζουν τους ενηλίκους: τη ματαιοδοξία, την αγάπη για το χρήμα, τη μανία για εξουσία, τη μοναξιά. Αλλά και οι μεγάλοι ως ενήλικοι μπορούν να σκεφτούν πάνω στις ιδέες του.
Μέσα από τα μάτια ενός παιδιού ο Εξυπερύ ανακαλύπτει τη χαμένη παιδικότητα του σύγχρονου ανθρώπου μ’ ένα κείμενο παραμυθένιο γεμάτο αστερόσκονη αλλά πολύ αληθινό. Και μοιράζεται μαζί μας το μεγάλο του πιστεύω:
«Δεν μπορούμε πια να ζούμε χωρίς ποίηση, χωρίς χρώμα και χωρίς αγάπη
Πρέπει να δώσουμε στους ανθρώπους πνευματικό νόημα, πνευματικές ανησυχίες.»
Η παράσταση αυτή είναι το δικό μας τριαντάφυλλο…το δικό μας παραμύθι… Αυτό που εμείς… φροντίσαμε, ποτίσαμε, αγαπήσαμε και του δώσαμε ένα κομμάτι από την ψυχή μας…

Θωμάς Καντιφές

prigipas2

Άννα Τζανιδακη, Θωμάς Καντιφές

 

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ – ΔΙΑΣΚΕΥΗ: Θωμάς Καντιφές
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Άρτεμη Καυκαλάκη
ΣΚΗΝΙΚΟ: Μίλτος Εμμανουήλ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ζαμπία Τριπολιτάκη, Δημήτρης Καζιάλες
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Πόπη Τσιμπισκάκη
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ: Αννούλα Τουκαννά
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Μιρέλλα Χατζησπύρου
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΧΟΥ: Ζαμπία Τριπολιτάκη
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Γιώργος Γαβαλάς

 

prigipas4

Άννα Τζανιδάκη, Θωμάς Καντιφές

ΕΠΑΙΞΑΝ ΟΙ:
Θωμάς Καντιφές
Άννα Τζανιδάκη

ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΟΙ:
Δημήτρης Καζιάλες
και οι
μικροί Βαγγέλης και Γιάννης

prigipas3

Άννα Τζανιδάκη

Comments are closed.