“Περιστατικά Ατυχούς Επικοινωνάς” Studio

“ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΟΥΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ”
Σε κείμενα Λόρκα, Πιραντέλλο, Μύλλερ
Κεντρική Σκηνή
2003

 peristatika1

 

Το έργο μια αινιγματική αναζήτηση του νου. Ταξίδι μυαλού.

Μια αίσθηση που παραπέμπει σε κινηματογραφικό μονταζ. Με άβολο κείμενο που ενοχλεί την έλλειψη άμεσης κατανόησης πολλές φορές. Με μαύρο χιούμορ, πότε πιο συγκαλυμμένο και πότε προφανέστερο, που αφήνει κάτω από τα ρητορικά πέπλα να προβάλλουν απελευθερωμένα τα γυμνά συμφέροντα και οι ορμές. Με πρόσωπα που χρησιμοποιούν οξύτητα γλώσσας, παράδοξη ένταση ή κυνική αδιαφορία, εικονογραφώντας την ψυχρή ηρεμία τους που γίνεται αμηχανία αντιδράσεων.

«Ο καθένας μας», λέει ο Πιραντέλλο, «πιστεύει πως ο εαυτός του είναι ένας. Μα γελιέται: Ο καθένας μας είναι τόσοι πολλοί, όσες είναι οι δυνατότητες που υπάρχουν μέσα μας. Εμείς οι ίδιοι δεν ξέρουμε παρά μοναχά ένα μέρος του εαυτού μας και σίγουρα, το λιγότερο σημαντικό».

Κι αλλού συμπληρώνει: «Όταν ένας άνθρωπος ζει, ζει και δεν φαίνεται. Λοιπόν, κάντε έτσι ώστε να φαίνεται, δείξτε τον την ώρα που ζει υπό το κράτος των παθών του. Βάλτε μπροστά του έναν καθρέφτη. Τότε ή μένει κατάπληκτος απ’ την όψη του ή στριφογυρίζει τα μάτια του, για να μη δει τον εαυτό του, ή εξωφρενών φτύνει την εικόνα του ή, οργισμένος, δίνει μια γροθιά για να την καταστρέψει… Κι αν έκλαιγε δεν μπορεί πια να κλάψει. Κι αν γελούσε δεν μπορεί πια να γελάσει άλλο. Μια φορά κάτι δυσάρεστο θα είναι το αποτέλεσμα. Αυτό το δυσάρεστο είναι το θέατρό μου».

Με τα παραπάνω κινηθήκαμε πειραματικά σε αναζήτηση κάτι άλλου.
Κάτι καινούριου.

Ευχαριστούμε που το μοιραζόμαστε.
Θωμάς Καντιφές

 

peristatika2

Ευθύμης Θέου, Δημήτρης Κιούρκας, Γρηγόρης Καρούζος

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ – ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: Θωμάς Καντιφές
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Νίκη Πετράκη
ΣΚΗΝΙΚΑ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ – ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Φιλίππα Καραμολέγκου
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Χρήστος Βαρβαντάκης
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Γιώργος Γαβαλάς, Άρης Πατραμάνης
ΑΦΙΣΑ: Έλενα Νταντή

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ:
Ευθύμης Θέου
Θωμάς Καντιφές
Γρηγόρης Καρούζος
Δημήτρης Κιούρκας

peristatka3

Δημήτρης Κιούρκας, Θωμάς Καντιφές, Ευθύμης Θέου
Μπροστά: Γρηγόρης Καρούζος

 

Comments are closed.